Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo je, zahvaljujući saradnji sa ekspertom za zaštitu parkovskog naslijeđa, prof.dr. Dino Hadžidervišagić i Općini Ilidža, izradio Studiju “Zaštita i obnova Banjskog parka Ilidža”. Banjski park je u prošlosti bio jedan od prepoznatljivih motiva Ilidže. Mnoge stare fotografije i razglednice nastale krajem 19. i početkom 20. vijeka, prikazuju motive Bonjskog parka Ilidža, te svjedoče o velikoj posjećenosti ovog prostora i njegovoj popularnosti za fotografisanje. Obnovom nekadašnjih urbanih slika i ambijenata, moguće je oživjeti sjećanje na neko prošlo vrijeme i podijeliti ga sa današnjim i budućim generacijama. Ovaj park svjedoči o burnoj prošlosti ovih prostora i smjenama različitih društveno-ekonomskih i političkih uređenja, i kao takav je trpio brojne promjene. Današnji Banjski park Ilidža nedovoljno označava historijsko prepoznatljiv ilidžanski prostor. Tokom niza godina izblijedio je i gotovo izgubio svoju izvornu sliku. Unatoč vrijednoj parkovskoj baštini , ovaj prostor je zanemaren i tek rijetka stoljetna stabla i stare fotografije podsjećaju da je ovo nekad bio izuzetno lijep i slikovit park.

Studija je za cilj imala objedinjavanje dosadašnjih znanja i istraživanja o Banjskom parku Ilidža, provođenje novih dodatnih istraživanja historijske građe, stručno i naučno utvrđivanje uslova za moguću dalju izgradnju i razvoj parka, kao i obnovu i zakonsku zaštita. Za dobivanje odgovora na većinu pitanja u vezi sa obnovom i zaštitom Banjskog parka Ilidža bilo je neophodno provesti naučna i stručna istraživanja. Naučno utemeljena istraživanja omogućila su  podrobnije upoznavanje sa Banjskim parkom Ilidža, njegovim vrijednostima i karakteristikama, promjenama tokom vremena i današnjim stanjem u odnosu na historijski, tj. izvorni izgled. Studija obnove i zaštite Banjskog parka Ilidža, predstavlja ishodište njegove obnove i zaštite, utemeljene na istraživanjima i općeprihvaćenim konzervatorskim principima, uz uvažavanje savremenih principa.

Istraživanje i obnova parka u 2023. godini je samo početak sistematske obnove i zaštite cijelog parka sa svim njegovim elementima. Naredna faza rada podrazumijeva naučna i stručna istraživanja graditeljskog, historijskog, pokretnog, prirodnog i arheološkog naslijeđa na ovom području, čime će se upotpuniti naučno utemeljeni podaci o slojevitom i raznolikom naslijeđu Banjskog parka Ilidža, te kroz izradu Elaborata zaštite njegovog kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, proizvesti smjernice, tj. projektne zadatke za obnovu njegovih izvornih elemenata, korištenje, kao i pripremiti prijedlog za proglašenje pravne zaštite.

2024-08-20T12:52:13+00:0020/08/2024|Aktuelnosti|